Wagrami épületkerámiák a magyar historizáló építészetben

  A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.)  2022. 02. 21. hétfő 18 h.

Pintér Bálint művészettörténész:
Sorozatgyártott ornamensek:
A wagrami épületkerámiák szerepe a magyar historizáló építészetben.


 A homlokzati ornamensek tömegtermelése új fejezetet nyitott az építészettörténetben, ugyanis az üzemek költséghatékonyan és gyorsan tudtak a kor divatjának megfelelő elemeket előállítani. A legkorábbról ismert sorozatgyártott tagozatok és szobrok kerámiából készültek. Ez az újszerű építészeti díszítésmód – a Bécs melletti wagrami terrakotta gyárnak köszönhetően – igen korán, már az 1840-es években megjelenhetett a magyar építészetben.
A korszak jeles építészei – Ludwig Förster (Dohány utcai Zsinagóga) és Ybl Miklós (nagycenki plébániatemplom) – mellett a vidéki építőmesterek is nagy számban rendeltek terrakottákat az üzemből.  Ezeknek a kerámiáknak az alkalmazása széles körben elterjedt a Monarchiában, az egyszerűbb lakóházaktól a templomokon át a reprezentatív kastélyokig találkozhatunk a gyár termékeivel, így a wagrami üzem jelentősen hatott a hazai romantikus és historizáló épületek homlokzati megjelenésére. 
A wagrami gyár sikerén felbuzdulva, terrakotta díszeinek lemásolásával 1852-ben a Wienerberger üzem is belefogott az épületkerámiák termelésébe, a század vége felé pedig fokozottan számolnunk kell a Zsolnay gyár termékeivel is. Ekkoriban már nem csupán kerámiából, hanem egyéb anyagokból, például horganyöntvényből és cementből is elkezdtek sorozatgyártott szobrászati elemeket készíteni. Az 1870-es évektől a románcement szélesebb körű alkalmazása új irányt jelentett az építészeti tömegtermelésben, ugyanakkor a wagrami kerámiák – művészi kvalitásuk miatt – a 20. század elejéig népszerűek maradtak az építészek körében.


A programon a közönség létszámát 30 főre korlátozzuk. Maszk viselése kötelező. Regisztráció: info@fuga.org.hu
Az estért kamarai pont váltható.
Az előadás élőben látható és utólag is megtekinthető a FUGA YouTube csatornáján.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!