Bonchida

 A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.), 2021. 11. 29. hétfő 18 h.

Az előadás élőben, online is követhető, FUGA Budapesti Építészeti Központ Youtube csatornáján 

 Dávid Gyula építész:
A bonchidai Bánffy-kastély évszázadai.



A bonchidai grófi kastély, a Bánffy-család emblematikus főúri kastélya, Erdély viszontagságos történetének hullámhegyeit és-völgyeit leképezve ötvöződött az erdélyi kastélyok jellegzetes típusaként egységgé, s őrizte meg mindazt, amit a történelem és a művelődéstörténet romboló-építő kedve rajta alakított. A második világháború végnapjaiban aztán súlyosan megrongálódott, s a következő évtizedek alatt osztozott a kastélyok sorsában, amely sors tragikus és megrendítő még akkor is, ha napjainkban – talán az utolsó pillanatban –, formát ölteni látszik az óvó-emlékvédő szándék.
Az egykor „Erdély Verszáliája”-ként is emlegetett kastélynak a 17. századtól adatolható építéstörténetét több mint húsz éve kutató Dávid Gyula építész – legújabb könyvének a bemutatása kapcsán – ezen a több száz éves történeten kalauzol végig, vetített képes előadásában.

Az előadás élőben látható a FUGA YouTube csatornáján, valamint később a RÉKE facebook oldalán, és honlapján - http://epuletkutatas.blogspot.com

Dávid Gyula új könyve a FUGÁ-ban megvásárolható hétfőtől.

Az estért kamarai pont váltható.
A FUGA helyiségeiben kérjük viseljenek maszkot!