Buda középkori zsidó negyedei

A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2015. 10. 19. hétfő 18 h.


Végh András régész-történész:
Buda város középkori zsidó negyedeinek régészeti kutatása
– régi adatok és új leletek
A magyar történetírásban már több mint száz éves téma Buda város középkori zsidó közösségének régészeti és történeti kutatása. A Szent György téren és környezetében az 1990-es években folytatott ásatások jelentős mértékben kiterjesztették ismereteinket a város első (13-14. századi) zsidónegyedének kezdeteiről, emellett napvilágra hozták a negyed szakrális épületeinek (zsinagóga, mikve) maradványait. 
Az új kutatások egyben ismét ráirányítják a figyelmet a későbbi zsidónegyed emlékeire a Táncsics Mihály utcában. Különösen az itteni zsinagógára, amelynek részleteit Zolnay László 1964–1965 között bontotta ki az épületet eltemető több méteres feltöltés alól. A 15. század közepén, késő gótikus stílusban épült imaház használatban volt a török kor folyamán is egészen 1686. szeptember 2-ig, amikor a városba betörő, fosztogató és gyújtogató katonák áldozatául esett. A rombolás és a betemetés azonban hosszútávra konzerválta az épület falait, amelyek máig várják, hogy teljes feltárás után, helyreállítva a középkori Buda és a budai zsidóság jeles emlékeként újból a szemünk elé tárulhasson.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!