RÉKE-estek A FUGA Budapesti Építészeti Központban

2012. december 10. hétfő, 17 óra


Gyula, Harruckern-, Wenckheim-, Almásy-kastély 1.  -  EU-s pályázat, együttműködés, kutatás




17.00-17.10: Gyula város, mint beruházó bevezetője

17.10-17.30: Velladics Márta: A forráskutatás
17.30-17.50: Haris Andrea: Az épületkutatás
17.50-18.10: Gere László: Régészeti feltárás a kastélyban
18.10-18.30: Derdák Éva-M. Nagy Éva: Restaurátori szondázó kutatás
18.30-18.50: V. Nagy Zoltán-Szopkó István: Történeti források és statikai számítások. A történeti adatok szerepe a kastély megerősítésének tervében


2011-ben az állami kézből ki nem adható kastély vagyonkezelői jogát Gyula Város Önkormányzata kapta meg. A város turisztikai pályázatot nyújtott be az épület hasznosítására. 2012 januárjában a KÖH elnöke és a város polgármestere együttműködési szerződést kötött, melynek célja a projekt magas színvonalú megvalósítása érdekében a forrás- és épületkutatás, restaurátori szondázás elvégzése, valamint a tervezés és kivitelezés folyamatában való részvétel volt. Mindez a KÖH megszűntével létrejött feladatmegosztással Budapest Főváros Kormányhivatala Műemlékvédelmi és Régészeti Örökségvédelmi Szakigazgatási Szervéhez került.

A RÉKE-Estek sorozatában megrendezésre kerülő beszámoló célja sokrétű, ezek közül a leghangsúlyosabbak: számot adni az örökölt feladatról; kihangsúlyozni a kutatás, és ehhez kapcsolódóan a megfelelő pályázat-előkészítés fontosságát; megmutatni a szakágak egymás iránti tiszteletét, az együttműködés lehetőségét.

Tavasszal folytatjuk a beszámolót, bemutatjuk Sudár Balázs turkológus kutatásait, a Földes Építésziroda kiviteli terveit, a gépészeti terveket, valamint a kerttervet.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!