Bélapátfalva – újabb kutatási eredmények

 A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2023. 06. 12. szerda 18 h.


Rákóczi Gergely régész és Bartos György művészettörténész
Bélapátfalva, apátsági templom – újabb kutatási eredmények



Az újabb kutatások eredményeiről számol be Rákóczi Gergely régész (Dobó István Vármúzeum, Eger) és Bartos György műemléki kutató (MÉM MDK Kutatási Osztály)
A bélapátfalvi ciszterci kolostor temploma a rend hazai építészeti alkotásai közül a legépebben maradt fenn. Azonban a kolostor 1964-65. évi, Valter Ilona által vezetett feltárása óta nem történt itt régészeti kutatás, a templomot pedig korábban soha nem vizsgálták régészeti módszerekkel. Az új látogatóközpont területén 2022-ben megelőző feltárást végeztünk, majd 2023-2024-ben több szakaszban a templom falainak belső és küldő oldalát teljesen feltártuk. Az épület falainak és támaszrendszerének (pillérek, falpillérek) alapozásairól hiánypótló adatokat kaptunk, amelyek a templom – néhány esetben pedig közvetetten a kolostor – építési periódusainak meghatározásához nyújtanak segítséget
A MÉM MDK kutatói a kivitelezési és kőrestaurátori munkák közben végeztek kutatói megfigyeléseket, részletkutatásokat és a homlokzati állványokról vizsgálták a templom homlokzati falait, dokumentálták az azokba másodlagosan beépített kőfaragványokat.

A részvételért kamarai pont váltható.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!