Dörgicsei tájkutató program

 A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2024. 01. 31. szerda 18 h.

 Törő Balázs néprajzkutató:
A bor régészete – avagy dörgicsei tájkutatás néprajzos szemmel




A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum az elmúlt években olyan tájkutató programot dolgozott ki, melynek keretében elsősorban a régészet és a néprajz kapcsolatát kívánjuk erősíteni egyéb társtudományok bevonásával. Kutatóprogramunk egyik fókuszpontja a Balaton-felvidéki Dörgicse, ahol munkánkat egy romos szőlőhegyi présház komplex feltárásával indítottuk. A feltárt épület unikális építészeti jellemzőit csak emelte, hogy onnan egy római sírkőtöredéket sikerült kiemelnünk. A kutatóprogram ettől kezdve két fő irányt vett: az egyik igyekszik a sírkő történetéről, elsősorban bányahelyéről minél többet kideríteni a közösségi régészet, valamint geológus szakember közreműködésével. A másik pedig azt tűzte ki célul, hogy a helyi közösséggel szoros együttműködésben hozza létre a falu saját gyűjteményét. Ennek során nem csak a néprajzi tárgygyűjtés hagyományos módszerét alkalmazzuk, hanem csatlakoztunk több szemétszedéshez is. Célunk, hogy a kiállításban a szemétszedések során előkerülő korjelző, ikonikus, jellemző, vagy épp teljesen egyedi tárgyakat is a gyűjtemény részévé tegyük.

Helyi jelenlétünket erősítendő fogalmaztuk meg a tájkutató program legújabb elemét „Fogadd örökbe a múltat” címmel, mely az alsódörgicsei ótemető rendbetételét célozza. A program lényege, hogy a területet olyan karban kell tartani, hogy az látogatható legyen: olyan sírkert, melyet közösségi összefogás révén újra a helyi emlékezet részéve teszünk.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!