Állásfoglalás a műemléki nemzeti kincsek eladományozásáról szóló törvénytervezetről

 A Kormány oldalán megjelent véleményezésre „a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvénytervezet. 

A tervezet szerint „az állam tulajdonában álló, …kastélyok, kúriák, udvarházak… az e törvényben meghatározottak szerint adhatók ingyenesen tulajdonba vagy vagyonkezelésbe.” A véleményezés határideje június 2.

A tervezetből kiderül, hogy az érintett kastélyok, ingatlanok közé számít valamennyi, jelenleg, vagy korábban látogatható, a közelmúltban vagy régebben állami pénzből felújított, állami kezelésben lévő kastély, kúria, ezek kertjeivel, parkjaival és a bennük található gyűjteményekkel, műtárgyakkal együtt, az utóbbiakat az állam szintén a magántulajdonos gondjaira bízná.

A tervezet megítéléséhez hozzá tartozik a vele kapcsolatos kommunikáció. A miniszter saját feladatának elhanyagolásáról nyilatkozott, amikor tervezet kapcsán kijelentette, hogy az állam „nem jó gazdája” az állami tulajdonú műemlékeknek, és ezért látja indokoltnak az állami tulajdonú kastélyok ingyenes eladományozását. A felelős vezetői hozzáállás szerves része, hogyha az állami feladatellátás terén bármilyen strukturális hátrányt lát, azon fokozatos, stratégiai fejlesztéssel, kompetenciaépítéssel változtasson; vagy ha ezt nem tudja megvalósítani, mondjon le tisztségéről. 

Az állam jó gazda szerepe kapcsán a szakági vezetőknek javasolt a hazai tapasztalatok, szakmai eredmények mellett a szomszédos és más európai országok gyakorlatával, így például a csehországi Nemzeti Műemléki Hivatal (Národní Památkovy Ústav) működésével, és a kezelésében levő jelentős műemlékállománnyal, az állami fenntartás, kezelés megoldásaival megismerkedni.

A törvénytervezet a közvagyon, ezen belül a legértékesebb kulturális javak elherdálását jelenti, amelyet csak visszautasítani lehet, véleményezésre nem alkalmas.

2023. június 2. 

A Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete vezetősége