Lechner Ödön és Hauszmann Alajos öröksége

 A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2023. 03. 22. szerda 18 h.


Seidl Krisztián építész:
Építészek a századfordulón – Lechner Ödön és Hauszmann Alajos öröksége



 Lechner Ödön és Hauszmann Alajos két, hasonló gyökerekkel pályát kezdő egyéniség, akiket baráti viszony és közös tanulmányok jellemeztek, majd merőben ellentétes irányokba indultak. Lechner Ödön megkeresi a „magyar stílus” eredetét és formavilágát, Hauszmann Alajos pedig kiáll az addigi egyetemes építészeti értékek mellett, tökélyre fejlesztve azokat.
Első ránézésre a két alkotó munkásságuk és habitusuk szinte minden szegmensében különbözik, ám a részletekbe merülve számtalan párhuzam kapcsolja össze őket. Az egyik legerősebb kapocs közöttük a megszerzett tudás és eszme továbbadása, a láng őrzésének fontossága, a jövő generációinak felkarolása és kinevelése.
Seidl Krisztián végzős doktorandusz hallgató a Pécsi Tudományegyetem Breuer Marcell Doktori Iskolájában. Gyakorló építészként elméleti témakört választott doktori témának – a századforduló két kiemelkedő alkotójának egybevetését.


A részvételért kamarai pont váltható.

Az előadás később megtekinthető a FUGA YouTube csatornáján.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!