Teleki-palota

 A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2022. 05. 23. hétfő 18 h.

Az előadás a youtube-on itt látható

 Farbaky Péter PhD művészettörténész:

A budai Teleki palota és átalakítása József főherceg palotájává



A budai Várnegyed egyik legfontosabb pontján, a Királyi palota és a Fehérvári kapu között, a nyugati várfal mentén épült fel Anton Fisches pozsonyi építész tervei szerint 1798-ban Teleki József gróf palotája? – nem, bérháza! A Szent György tér nyugati térfalát alkotó jelentős épület többször gazdát cserélt, míg 1902‒1906 között József főherceg a Zeneakadémia építészeivel, Korb Flórissal és Giergl Kálmánnal építtette át, jelentősen meg is növelve az épületet. A II. világháborúban súlyosan sérült palotát hosszú haláltusa után csak 1968-ban bontották le, napjainkban pedig újjáépítését határozták el. 
Az előadás az épület történetének sorsfordulóit, valamint fellelt egykori külső és belső vizuális dokumentumait szeretné megosztani a hallgatósággal.

Az előadás élőben látható a FUGA YouTube csatornáján, valamint később a RÉKE honlapján - http://epuletkutatas.blogspot.com

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!