A budai városháza

A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2014. 11. 17. hétfő 18 h.

Szentesi Edit művészettörténész:
Források Buda városházájának 17. század végi és 18. századi építéstörténetéről
Munkaközi beszámoló



A Várban gőzerővel folyik a Szentháromság utca 2. – Tárnok utca 28. –Úri utca 21. helyszíni kutatása. Épületkutatás: Juan Cabello, Mentényi Klára, Simon Anna; az udvarok régészeti feltárása: Benda Judit (Budapesti Történeti Múzeum); 19–20. századi történet és értékleltár: Lángi József falkép-kutatás, Tóth Tímea; koordináció és a helyreállítás művészettörténésze: Bor Ferenc.
Az épület(együttes) a visszafoglalástól a főváros egyesítéséig Buda városházája volt, így a városi adminisztráció legalább négyszeresen foglalkozott minden munkával, amit a házban / a házon végeztek – a legkisebb karbantartástól a nagy építkezésekig. A helyszínre tervezett látogatás előtt megpróbálok erősen munka közbeni és nagyon csupán ízelítő képet adni a szokatlan tömegű forrás feltárásának és kezelésének kísérletéről: a források rendszeréről, jellegéről, eposzi részletességéről és véletlenszerű, illetve jellegükből adódó hiányairól. Néhány példán látni fogjuk, mi az, amit csak a forrásokból tudhatunk meg, hogy majd az épületben lássuk, mi az, amit csak a falak mondhatnak el. Mekkora öröm és tanulság, amikor a források és a falak egymást értelmezik; és hogy néha akkor sem jönnek össze, ha lehetőségünk van – mint itt és most – az egyik ismeretében kérdezni a másikat.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!