A pápai vár kutatása

A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.) 2014. 04. 28. hétfő 18 h.

Bartos György művészettörténész:
Beszámoló a pápai Esterházy-kastély
 kutatásának újabb eredményeiről
A Garaiak, Szapolyaiak és Török Bálint vára már 1543-tól a törökök elleni védelmi rendszer fontos láncszemévé vált. A belső vár épületeiből nőtt ki az Esterházyak 17-18.századi építkezései során az általunk ismert kastély, de ennek több részlete csak a 19. században alakult ki. A levéltári források bősége, számos archív ábrázolás és a helytörténeti kutatások aktivitása ellenére, az 1999 óta folytatott műemléki kutatások után is sok a bizonytalanság a kastély építéstörténetében.
 A Lángi Józseffel és László Csabával megkezdett kutatások folytatásaként szondázó falkutatást végezhettem az épület eddig nem kutatott részeiben (amit régészeti szondázás, festő- és kőrestaurátori munkák előztek meg), valamint a befejezéshez közelítő felújítási munkák kutatói megfigyelését láttam el. E kutatások eredményei sok korábbi feltételezést megdöntöttek vagy módosítottak, de maradt bőségesen kutatnivaló a jövő kutatóinak is…

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!