A RÉKE (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete) szakmai estje a FUGA Budapesti Építészeti Központban (Budapest V. Petőfi S. u 5.)2013. 02. 25. hétfő 18 h.

 Velledits Lajos festő-restaurátor:

Színek és anyagok
 A homlokzatok színezéséről



A restaurátorok számára a legfontosabb kérdés, hogy a helyreállításra váró műalkotás, műemlék, vagy a megmentésre váró tárgy miből és hogyan készült. Tudják, hogy a művek közvetítette gondolatok hordozói romlandó anyagokból állnak és minél többet tudnak ezekről, annál többet tehetnek az alkotásokban rejlő szellem megőrzéséért.
            A készítés-technika felől közelítve persze először arra a kérdésre igyekszik válasz találni az ember, hogy miből és hogyan készült az, amit éppen restaurálni akar. Másodjára pedig arra vár választ, hogy miért azzal és miért úgy. Pusztán a rendelkezésre álló anyagok és a mesterek tudása határozta meg a megjelenést, vagy vannak általánosabb vágyak, művészeti szándékok, divatok is mögötte? 
            A színekből és a homlokzatfestés általam gyűjtött tapasztalataiból kiindulva szeretnék a föltett kérdésekre választ találni: mivel, hogyan és miért.